Vedeți cele două pagini aici

Valul

 Sunt din Constanța, deci, printre temele mele preferate este marea, apa în general. Am făcut mai multe lucrări cu teme acvatice și tuburile mele de vopsea albastră se termină cel mai repede :)

Nu îmi place să pictez teme marine clasice, cu apus sau răsărit la mare, ci îmi aleg subiectele din imaginația mea. De exemplu, în acestă lucrare am personificat marea supărată, ca o tânără frumoasă pe care a supărat-o cineva, ceva....  Valul învolburat vorbește despre starea ei interioară.

Și totuși, cât de frumoasă e! 


Acrilic, 50 x 70 cm

Titlul?

 Uneori pictez imaginea pe care o am în minte, pe care am creat-o prin transformarea unor idei (puține dar bune 😀). 

Nu-mi iese chiar ce am visat, dar mă străduiesc să lucrez cât mai bine. La sfârșit aleg titlul lucrării pentru că îmi place să se știe la ce m-am gândit când am lucrat. Unii spun că nu ar fi cel mai bine așa. Că ar fi de preferat ca privitorul să își imagineze ce reprezintă lucrarea. Mai știți clasica întrebare din școală, de la limba română - ce a vrut să spună autorul? 😀😀😀 Răspunsul era de obicei (în șoaptă) - ”de unde să știu eu?” 😂😂😂 Cam așa e și cu pictura. 

Bun, deci eu nu sunt adepta acestei variante, așa că mă gândesc (mult) și aleg un titlu. Sunt și zile în care nu găsesc ceva cu noimă și atunci apelez la prieteni. Cei reali și cei de pe grupurile de pictură de pe fb.

 Așa am făcut și de data asta. Am pictat o tânără care sculptează chipul lui Zeus și pe parcurs, ea devine una cu sculptura ei. E un contrast mare între Zeu și Om, între generații, între genuri și cu toate astea, e o energie care se transferă de la unul la altul. Prin creația ei, tânăra se re-creează.


Ce titlu are? Păi am primit mai multe propuneri: ”Pygmalion pe dos”, ”Femeia”, ”Antic ultramarin”, ”Oglinda sufletului”, ”Rock you/rock myself/become a rock”, ”Devenire”, ”Alter ego”, ”Metamorfoză”, ”Comuniune”, "Becoming me", "Symbiotic", "Sublimare".

Oricare dintre ele ar putea fi titlul lucrării, pentru că descriu foarte bine ideea de la care am pornit.

Prin propunerile făcute, fiecare dintre voi ați devenit coautor la acestă lucrare, așa încât ”ce a vrut să spună autorul” s-a transformat din întrebare în enunț.

Flăcări acvatice

 Lumea subacvatică mă fascinează. Albastrul cu nuanțe diferite creează o liniște interioară care e propice visării, imaginației.

Ați fost vreodată cu iahtul pe mare, printre insule stâncoase, de un alb strălucitor în bătaia razelor de soare?   Nici eu! 😁 Daar, mi-am imaginat că sunt pe mare și totuși am puterea să văd și sub apă. 

 Insula stâncoasă e de fapt o zeiță, o statuie imensă care a fost mândria unei cetăți antice. Cu muuulți ani în urmă, la picioarele statuii era forfota orașului, oamenii care construiau temple, înțelepții înconjurați de discipoli, teatrele în aer liber, portul cu corăbii.

Ea veghea asupra lor, protectoare și îi privea cu uimire, pentru că deși era o zeiță, admira și era surprinsă de tot ceea ce făceau oamenii. De altfel, ea era o creație a oamenilor, nu-i așa? 

Cu timpul, marea a înghițit tot orașul și trecutul a fost uitat, însă în zilele noastre, cei care au navigat în zonă când apa e liniștită și limpede, au povestit că au văzut chipul zeiței privind în jos, spre abis, cu uimire ....


Se crede că în abis este orașul antic și de acolo se ridică către suprafață, uneori, niște flăcări acvatice.

Furtuna din abis

   Subacvatic, liniște, enigme, arheologie submarină - astea erau subiectele mele preferate de la Teleenciclopedie. Toată copilăria am fost fană a emisiunii. Jean-Jeaques Cousteau era eroul meu! 

Scufundări nu  am făcut, însă am făcut filmări subacvatice cu niște mijloace rudimentare și am fost atât de mândră de mine! Bine, asta e o poveste mai lungă, poate altă dată vă povestesc...

În cadrele din filmările mele am surprins bancuri de peștișori, alge, nu mare lucru. Însă imaginația s-a pus în mișcare imediat. Cum ar fi fost dacă descopeream ruine antice, statui de marmură, urme ale unei civilizații înfloritoare? Hm..... ce frumos ar fi fost...

Se știe ca imaginația e cel mai bun mod de a călători oriunde în lumea reală și în ...fantezie, deci, la treabă!

O coală de 50 x 70 cm, pensule, acrilice, puțină apă la care se adaugă ceva magic și visul meu s-a împlinit!

Iată ce am descoperit în ”adâncuri”!


După o furtună în abis, zeița privește îndurerată ruinele templului și doar Pegas, înălțat pe soclul său, cu aripile întinse spre zbor, o poate consola - pe resturile civilizației antice, s-au înălțat generațiile care au urmat.

Meduzele plutind liniștite deasupra ”scenei”, fac legătura între trecut (abis) și prezent (suprafața apei).
  

Magic!


Meditație

 Când ești trist, când crezi că nu mai poți, când nu găsești soluții, relaxează-te! Stai și meditează, plutește într-un ocean de liniște și vei vedea că vei face miracole cu puterea gândului.

    E un sfat pe care l-am primit. Ca orice sfat nesolicitat, l-am pus într-o cutiuță din minte și l-am uitat acolo. Apoi, a venit momentul acela. Eram în situația în care nu găseam soluția, mă agitam și  nu era nicio ieșire la vedere. Și ce să vezi? Nu, nu am deschis cutiuța imediat, dar mi-am amintit de ea, era undeva în subconștient acel sfat. Și cum eram în situație de criză, totul a venit natural. 

Meditația m-a ajutat. Am simțit cum, cu puterea gândului, m-am ridicat din genunchi, mi-am reparat aripa frântă și, încet, mi-am reluat zborul, sus, tot mai sus!



Cronos

    Tema de la școala de pictură - o reproducere după un artist renumit. Am ales din nou Auguste Renoir.

Am ales să îmbin două lucrări într-una. 


Madame Darras în costum de echitație, împreună cu fiul, în galop prin pădure.

M-a atras eleganța costumului, jobenul, voaleta, calul în galop și modul în care se stătea în șa (pe o parte). Însă, drept să spun, madame nu prea mi-a plăcut. Pare prea plină de ea, prea ”înțepată” 😀. 

Mi-am zis - nu-i nimic, asta se rezolvă!

Am preluat ideea și din cele două lucrări am facut una, în care am vrut să reprezint o amazoană trecută de prima tinerețe, cu fire albe la tâmple, cu riduri fine ascunse sub voaletă, dar tânără ca spirit.




O amintire din tinerețe..... Cu Cronos în galop.

Cum fuge timpul.....