După tema cu natura moartă, am primit o nouă temă de grafică. De data asta am lucrat cu tuș. Știam că o să fie nevoie de toc, peniță, tuș negru și de o altă culoare, la alegere.
Ca metodă de lucru, în mare, era cam tot ca la hașura în creion. Deci, iar aveam nevoie de multă răbdare și calm. Mi-am setat gândirea pe faza ZEN și m-am gândit că oricare ar fi tema, ar fi cazul să îmi fac viața mai plăcută, așa că mi-am cumpărat tuș negru, tuș verde turcoaz și un toc mai special. Special e puțin zis. Este extra-super special. L-am văzut prima dată pe YouTube și mi-am zis că așa ceva ...mai rar.
Am început să caut pe net și am avut surpriza să găsesc pe site-ul unui magazim din țară, ba chiar din oraș, de aici. Prețul? Hmm... Scump, dar face!
Descrierea lui de pe un site
”Toc sticla marca Herbin. Tocurile Herbin sunt din sticla suflata manual in modul traditional Venetiei din secolul al XVI-lea. Fiecare stilou este o opera de arta individuala. Varfurile fine de sticla sunt rasucite intr-o spirala usoara pentru a retine cantitatea maxima de cerneala – suficienta pentru a scrie o pagina intreaga de text pana la urmatoare reincarcare din calimara.
Se utilizeaza prin introducerea varfului spiralat in calimara de cerneala. Tocurile vin intr-o cutie din carton negru cu un design fin si deosebit. Fiecare stilou este realizat manual.
Varful se curata de cerneala in apa si apoi se sterge cu un servetel sau se poate sterge direct cu un servetel umed. La nevoie, finetea varfului se poate restabili folosind bucata de smirghel care se gaseste in cutie.”
Am avut de ales între 3 culori
și l-am luat pe .... cel turcoaz, evident! :)
În ziua în care am mers la atelier, mi-am pregătit tocul, sticluțele cu tuș și ZEN-ul. Eram gata! Tema a fost următoarea: trebuie să desenați 5 obiecte care vă plac mult, pe care să le desenați suprapuse sau întrepătrunse, ca un tot unitar.
Am făcut mai întâi o schiță în creion și primul obiect pe care l-am desenat a fost un profil de cal (obiectul e o statuetă, să zicem). Apoi, un opaiț, un arc (mă ducea cu gândul la războaiele antice), o coloană de templu antic și... aici m-am blocat. Ce să fie al 5 - lea obiect? O frescă cu un desen ornamental grecesc? Nu... am desenat, am șters. Un obiect care să aibă legătură cu lumea antică, cu grecii, cu războaiele... Ce să fie? Mergând cu creionul pe toarta opaițului, am făcut o buclă ușor și am atunci mi-a venit ideea. Alfa și Omega. Împreună.
Transpunerea pe hârtia de 50 x 70 cm am făcut-o ochiometric, fără să folosesc metoda cu caroiaj.
Am desenat în creion apoi am început să fac conturul profilului de cal cu tuș turcoaz, cu tocul de sticlă turcoaz. Ce plăcere!
Bineînțeles că nu am terminat desenul în cele 4-5 ore de curs așa că l-am luat acasă și am continuat.
Cam așa a ieșit.
Ca de obicei, am făcut și o descriere, ca să ”îmbogățesc” desenul.
Spirala din dreapta. Facerea lumii.
Alfa.
Civilizații s-au născut, înfloritoare, luminate. Lumina din opaiț. Apoi cumva, flacăra s-a stins și din fum s-a
născut războiul. Arcul. Caii, înțelepți, care aveau în ochi înțelepciunea lumii - spirala - erau acum folosiți la lupte. Războiul a dus la prăbușirea civilizației,
a templelor - vezi coloana în coama calului.
Încet, așa cum a început, războiul
a ajuns la un final (aici cobori cu privirea în jos pe arc). Odată cu
războiul, s-a terminat și cu civilizația înfloritoare.
Omega.